«Από το Στόμα στο Χαρτί»: Δέκα Τσιγγάνικα Παραμύθια

Δέκα μοναδικά τσιγγάνικα παραμύθια ανθολογήθηκαν στο βιβλίο «Από το Στόμα στο Χαρτί» που κυκλοφόρησε από τη Βουλή των Ελλήνων.
 
Τα δέκα παραμύθια ζωντάνεψαν με τη γραφή τους γνωστοί συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας και αντίστοιχα τα εικονογράφησαν Έλληνες εικονογράφοι. Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι του Ανδρέα Κατσικούδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν εθελοντικά για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο.
Το βιβλίο χαιρετίζει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης και η Βουλευτής Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβρία-Σιωροπούλου καθώς και η Βασιλική Νίκα που ανέλαβε το συντονισμό της έκδοσης. Ξεχωρίζει το εισαγωγικό σημείωμα του Παναγιώτη Χαρίτου, αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεολαίας Ρομ και διοικητικού μέλους του Τσιγγάνικου Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφάδων, για τις πληροφορίες που δίνει.
«Το παραμύθι είναι μια ιδιαίτερη αφηγηματική πρακτική στη ζωή των Ρομά. Στη γλώσσα ρομάνι λέγεται «μασάλι». Υπογραμμίζει τη στενή σχέση των Ρομά με τα παραμύθια και την καθοριστική τους λειτουργία ως μέσο εκμάθησης και αποτύπωσης της ζωής τους.
 
Τα παραμύθια που ανθολογούνται είναι τα εξής:
1.Τα βερεσέδια του τσιγγάνου.
2.Ο Τσιγγάνος βοσκός.
3.Οι φίλοι και ο πλούσιος Τσιγγάνος.
4. Ο νιόπαντρος Τσιγγάνος.
5.Το πάθημα του Τσιγγάνου.
6. Ο πανέξυπνος Τσιγγάνος.
7. Ο Τσιγγάνος και ο Άγιος Πέτρος
8.Ο Τσιγγάνος βασιλιά και το φτερωτό άλογο.
9.Η καλή πεθερά και η τεμπέλα νύφη.
10.Ο τυφλός Τσιγγάνος.
Όπως υπογραμμίζεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Ένας μικρός θησαυρόα μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται τα ήθη, τα έθιμα και η κουλτούρα της φυλής των Τσιγγάνων, των αιώνιων ταξιδευτών».
 το βιβλίο «Από το Στόμα στο Χαρτί»: Δέκα Τσιγγάνικα Παραμύθια είναι υπό την αιγίδα της Βουλή των Ελλήνων. Την εικονογράφηση εξωφύλλου έχει επιμεληθεί η Λήδα Βαρβαρούση, την καλλιτεχνική επιμέλεια του ο Παναγιώτης Ζευγώλης, την επιμέλεια των κειμένων ο Πασχάλης Πράντζιος και τις διορθώσεις, η Βαρβάρα Καρζή.